Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse wint de Libris Geschiedenis Prijs 2016

De Libris Geschiedenis Prijs 2016 is toegekend aan Cécile en Elsa, strijdbare freules van de Vlaamse Elisabeth Leijnse, uitgegeven bij De Geus. Tijdens een live-uitzending van het Nederlandse VPRO radioprogramma OVT werd de winnaar bekend gemaakt. Het is de tiende keer dat de prijs wordt uitgereikt aan het beste historische publieksboek. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

 

Uit het juryrapport:

Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis in één.

Leijnse geeft in het boek ‘een unieke blik in het intellectuele leven van de tweede helft van de negentiende tot ver in de twintigste eeuw’.


 

Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie over twee ondernemende adellijke zussen, Cécile (1866-1944) en Elsa (1868-1939) de Jong van Beek en Donk. De eerste schreef de beruchte tendensroman Hilda van Suylenburg, de tweede was getrouwd met de beroemde componist Alphonse Diepenbrock.

Aan het begin van de twintigste eeuw bevinden ze zich in het oog van de eerste feministische golf, waar ze beiden een eigenzinnige rol in speelden.

Elisabeth Leijnse kon beschikken over tot dusver onbekende dagboeken en brieven, ‘een goudader’, aldus de jury. Ze schetst in haar biografie een beeld van decennia van literair, muzikaal en intellectueel leven in Nederland en Frankrijk.


Elisabeth Leijnse is als hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Namen verbonden. Eerder dit jaar won ze voor haar boek ook al de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016.

Er dongen dit jaar 324 boeken mee naar de prijs. Andere genomineerden op de shortlist waren Annejet van der Zijl, Machiel Bosman, Philip Dröge en Lodewijk Petram.